ATEŞ ÇIKTIKTAN SONRAKİ İLK 24 SAAT İÇİNDE BASMAKLA SOLMAYAN SOLUK VEYA KOYU DÖKÜNTÜLER GÖRÜR GÖRMEZ HİÇ BEKLEMEDEN HEMEN EN YAKIN HASTANE ACİLİNE GİDİLMESİ HAYAT KURTARICI OLACAKTIR!!!
Menenjit, beyin ve omuriliğin zarlarının şişmesidir. Viral, mantar veya bakteriyel enfeksiyona bağlı olabilir. Menenjitin en yaygın nedeni viral bir enfeksiyondur. Ancak bakteriyel menenjit, hastalığın en tehlikeli formlarından biridir. Bakteriyel menenjit bulaşıcıdır ve bazı bakterilerin enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Eğer tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Meningokoklar: Diğer bir sık görülen menenjit etkenidir. Tükürük ve diğer solunum sıvıları yoluyla yayılan ve “ meningokok menenjiti ” olarak adlandırılan nedenlere neden olan Neisseria meningitidis bakterisidir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde menejit yapar. Üst solunum yolunda enfeksiyon yapar daha sonra bakteriler dolaşıma geçerek beyne ulaşır. Öğrenci yurtları, askeri kışlalar ve yatılı okullarda salgınlara neden olabilir. Aşı ile önlenebilmesi mümkündür. Bakteriyel menenjit tanıda ve antibiyotik başlanmada geç kalınırsa ölümcül olabilmektedir. Beyin hasarı kalma olasılığı yüksektir. Meningokok menenjitinde hasta ile temas eden herkese koruyucu ilaç başlanması gerekmektedir. BU YÜZDEN ATEŞ ÇIKTIKTAN SONRAKİ İLK 24 SAAT İÇİNDE BASMAKLA SOLMAYAN SOLUK VEYA KOYU DÖKÜNTÜLER GÖRÜR GÖRMEZ HİÇ BEKLEMEDEN HEMEN EN YAKIN HASTANE ACİLİNE GİDİLMESİ HAYAT KURTARICI OLACAKTIR!!!!!!! Erken uyarı
işaretler:
Meningokok bakterileri kan dolaşımında çoğalır ve zehirleri serbest bırakır (septisemi). Enfeksiyon ilerledikçe kan damarları hasar görebilir.
Bu, küçük iğne deliklerine benzeyen hafif bir deri döküntüsüne neden olabilir. Noktalar pembe, kırmızı veya mor olabilir. Erken aşamalarda, bu belirtiler bir çizik veya hafif morarma olarak göz ardı edilebilir. Cilt lekeli görünebilir ve vücudun herhangi bir yerinde görünebilir. Kötüleşen
döküntü:
Enfeksiyon yayıldıkça, döküntü daha belirgin hale gelir. Cildin altında daha fazla kanama, lekelerin koyu kırmızı veya koyu mor olmasına neden olabilir. Döküntü büyük çürüklere benzeyebilir.
Koyu ciltte kızarıklığı görmek daha zordur. Menenjitten şüpheleniyorsanız, avuç içi, göz kapakları ve ağız içi gibi daha hafif alanları kontrol edin.Meningokokal septiseminin bir işareti, cilde baskı uyguladığınızda döküntülerin solmamasıdır.Döküntü, durum ilerledikçe yayılır ve kararmaya devam eder.Cilt belirtileri
bebeklerde:
Enfeksiyonun başlangıcında, bebeklerin cildi bazen sarı, mavi veya soluk bir ton geliştirir. Yetişkinler gibi, lekeli cilt veya iğne deliği döküntüsü de geliştirebilirler.Enfeksiyon ilerledikçe döküntü büyür ve koyulaşır. Lezyonlar veya kan kabarcıkları oluşabilir. Enfeksiyon hızla yayılabilir.Bebeğinizde kızarıklık varsa ateş varsa tıbbi yardım alın.Menenjit her yaşta ortaya çıkabilir, ancak bebekler ve çocuklar yetişkinlerden daha büyük risk altındadır. Viral menenjitin yaz aylarında ortaya çıkması muhtemeldir. Bakteriyel menenjit kış ve erken ilkbaharda daha sık görülür. Nasıl Bulaşıyor?
Menenjite neden olan virüs ve bakteriler aşağıdaki yollarla bulaşabilir:
• Öksürme
• Hapşırma
• Öpüşme
• Ortak mutfak eşyaları, tabaklar ve çatal-kaşık kullanma.Virüsler ya da bakteriler burun, boğaz ya da kulak yoluyla vücuda girer ve beyne ulaşarak enfeksiyona neden olur.
Menenjit her yaşta oluşabilir, ancak araştırmalar bu yaş gruplarında daha yaygın olduğunu gösteriyor:
• 1 yaşın altındaki çocuklar
• Gençler ve genç yetişkinler (16-25 yaşları arasında)
• 60 yaşın üzerindeki kişilerÇocuklarda bağışıklık sistemi gelişmediğinden menenjit en tehlikeli hastalıkların başında gelir.